Vernieuwenderwijs

3D printen: Hoe, wat en waarom?

Op steeds meer plekken zie je ze opduiken: 3D printers. De futuristisch uitziende apparaten spreken erg tot de verbeelding en volgens sommigen gaan ze zorgen voor een ware revolutie. Maar wat is het nu eigenlijk? En kun je in de klas iets met 3D printen? Of misschien nog beter: moet je iets met 3D printen?

De 3D printer: Een lijmpistool met X en Y-assen

Om te beginnen is een 3D printer eigenlijk niets nieuws. Al vanaf de jaren ’80 bestaat de techniek, maar het duurde nog zo’n 30 jaar voordat er betaalbare apparaten kwamen voor consumenten. Het echte begin van de ‘hype’ kwam met de RepRap, een 3D printer die zichzelf kan 3D printen. Je ziet dat de techniek eigenlijk niet heel bijzonder is: een soort lijmpistool op een X en Y as, en vervolgens een Z-as waardoor er ook in de hoogte geprint kan worden. Voor meer uitleg over de geschiedenis van het 3D printen heeft Want.nl een mooi artikel geschreven.

De RepRap in actie

De keuze is reuze bij 3D Printers

Er zijn tegenwoordig nogal wat verschillende 3D printers waar je uit kunt kiezen, waarbij er ook nog een aantal van Nederlandse makelij zijn. De meest bekende en gebruikte printers zijn de volgende:   

Leapfrog Creatr Leapfrog 3d printen 
Makerbot Replicator 2MakerbotReplicator2 3d printen
Builder 3D Builder3d 3d printer
Ultimaker 2Ultimaker2 3d printer

Elke printer heeft zijn voors en tegens, maar in principe is de kwaliteit hetzelfde. Op 3DHubs staat een uitgebreide vergelijking, waarin verschillende printers naast elkaar gezet worden.

3D Printen, wat kun je er nu eigenlijk mee?

De printers die te koop zijn voor consumenten kunnen nu nog geen extreem bijzondere dingen maken. Voor de meeste mensen is een 3D printer dan ook nog nergens voor nodig, al is het natuurlijk wel leuk om een gepersonaliseerd telefoonhoesje te ontwerpen. Wel is het mooi om zelf digitaal dingen te kunnen ontwerpen, en deze vervolgens te laten ‘bestaan’ in het echt. Het is zo een extra stukje gereedschap bij het ontwikkelen en ontwerpen van producten, en je ziet dat dit echt een plek begint te krijgen in de maatschappij. Ook is het principe achter 3D printen belangrijk: iets wordt pas gemaakt op het moment dat het nodig is. Onderstaand filmpje is daar een mooi voorbeeld van:

De verwachting is dus dat 3D printen een revolutie te weeg gaat brengen, al zal dit misschien langzamer gaan dan de meeste mensen verwachten. Maar wat kun je er nu mee in de klas? In een volgend artikel zal hier meer aandacht aan besteed worden…

Michiel Lucassen

Docent, onderwijsontwerper & maker. Altijd veel ideeën, en op zoek naar de verbinding tussen leren, creativiteit en technologie. Onderwijs kan altijd beter, maar mag ook zeker leuker! Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs.

2 reacties

Geef een reactie

 • Dit is echt volkomen onzin. Telkens zijn er mensen enthousiast over 3d-printen, terwijl deze printers niets kunnen. Nooit wordt uitgelegd wat er zo bijzonder of uniek aan is. Bovendien zou de grondstof; plastic , eens nader onderzocht moeten worden.
  Willem Vermeed en Rick van der Ploeg, twee economen, roepen al jaren over innovatie en 3d-printen. Dat zegt genoeg. Kansloos dus.
  Mensen hebben meer aan een beter milieu, klimaat, voedsel, veiligheid en vrede.
  Alleen mensen met een(of ander) belang roepen van de toren over 3D printing.

  • Hoi Andre,

   Stevige bewoording, en voor een deel ben ik het er ook mee eens. Ik denk dat te veel mensen kijken naar 3D printen op de manier zoals je omschrijft: puur en alleen de 3D printer en de functies er van. Maar als je het iets groter en breder trekt, dan denk ik dat 3D printen juist heel goed past in alles waar jij over schrijft! Welke productie technologie is er nu klaar om vanuit een digitaal ontwerp, met gerecycled materiaal, zonder rest-materiaal producten te maken? Als je het zo stelt is 3D printen inderdaad een grote innovatie, maar dan gaat het niet over de printertjes.

   Ik denk dat het ook op die manier is dat je 3D printen moet beschouwen. Niet als: nog meer plastic, nutteloze voorwerpen, het duurt te lang. Wel als: zonder rest materiaal, op basis van een digitaal ontwerp, met gerecycled materiaal. We zijn nog niet in die toekomst, maar daar lijkt het wel steeds meer naar toe te gaan.

   Gaat iedereen een 3D printer krijgen? Zeker niet. Maar als je kijkt in welke mate de techniek een plek vindt in grote (en kleine!) bedrijven, dan denk ik dat het zeker een belangrijke innovatie is!

💡 Onze diensten

Wil je hiermee aan de slag en kun je hulp gebruiken? Als docenten en onderwijskundigen helpen we graag. Bekijk hier ons aanbod:

Ga naar →

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen in onze nieuwsbrief?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!