Vernieuwenderwijs

3D printen: Hoe, wat en waarom?

Op steeds meer plekken zie je ze opduiken: 3D printers. De futuristisch uitziende apparaten spreken erg tot de verbeelding en volgens sommigen gaan ze zorgen voor een ware revolutie. Maar wat is het nu eigenlijk? En kun je in de klas iets met 3D printen? Of misschien nog beter: moet je iets met 3D printen?

De 3D printer: Een lijmpistool met X en Y-assen

Om te beginnen is een 3D printer eigenlijk niets nieuws. Al vanaf de jaren ’80 bestaat de techniek, maar het duurde nog zo’n 30 jaar voordat er betaalbare apparaten kwamen voor consumenten. Het echte begin van de ‘hype’ kwam met de RepRap, een 3D printer die zichzelf kan 3D printen. Je ziet dat de techniek eigenlijk niet heel bijzonder is: een soort lijmpistool op een X en Y as, en vervolgens een Z-as waardoor er ook in de hoogte geprint kan worden. Voor meer uitleg over de geschiedenis van het 3D printen heeft Want.nl een mooi artikel geschreven.

De RepRap in actie

De keuze is reuze bij 3D Printers

Er zijn tegenwoordig nogal wat verschillende 3D printers waar je uit kunt kiezen, waarbij er ook nog een aantal van Nederlandse makelij zijn. De meest bekende en gebruikte printers zijn de volgende:   

Leapfrog Creatr Leapfrog 3d printen 
Makerbot Replicator 2MakerbotReplicator2 3d printen
Builder 3D Builder3d 3d printer
Ultimaker 2Ultimaker2 3d printer

Elke printer heeft zijn voors en tegens, maar in principe is de kwaliteit hetzelfde. Op 3DHubs staat een uitgebreide vergelijking, waarin verschillende printers naast elkaar gezet worden.

3D Printen, wat kun je er nu eigenlijk mee?

De printers die te koop zijn voor consumenten kunnen nu nog geen extreem bijzondere dingen maken. Voor de meeste mensen is een 3D printer dan ook nog nergens voor nodig, al is het natuurlijk wel leuk om een gepersonaliseerd telefoonhoesje te ontwerpen. Wel is het mooi om zelf digitaal dingen te kunnen ontwerpen, en deze vervolgens te laten ‘bestaan’ in het echt. Het is zo een extra stukje gereedschap bij het ontwikkelen en ontwerpen van producten, en je ziet dat dit echt een plek begint te krijgen in de maatschappij. Ook is het principe achter 3D printen belangrijk: iets wordt pas gemaakt op het moment dat het nodig is. Onderstaand filmpje is daar een mooi voorbeeld van:

De verwachting is dus dat 3D printen een revolutie te weeg gaat brengen, al zal dit misschien langzamer gaan dan de meeste mensen verwachten. Maar wat kun je er nu mee in de klas? In een volgend artikel zal hier meer aandacht aan besteed worden…

Avatar

Michiel Lucassen

Docent, onderwijsontwerper & maker. Altijd veel ideeën, en op zoek naar de verbinding tussen leren, creativiteit en technologie. Onderwijs kan altijd beter, maar mag ook zeker leuker! Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs.

Reageer

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met onze nieuwste artikelen én interessante linkjes.

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

💡 Meer weten?

Als docenten en onderwijskundigen bieden we actieve workshops, inspirerende lezingen en innovatietrajecten. Bekijk onze diensten voor meer informatie!

Ga naar →