Vernieuwenderwijs

3 Tips voor meer creativiteit in je les

‘Creativiteit’ is misschien wel het hipste woord in het onderwijs, op dit moment. Maar hoe gebruik je dit? Hoe zorg je dat je lessen creatiever zijn en leerlingen creatiever worden? Hier 3 tips om je les creatiever te maken:

1. Doe iets anders

Mensen zijn echt gewoonte-dieren. Ook in je les zul je zien dat je veel dingen al jaren hetzelfde doet, en van leerlingen verwacht dat zij dit ook doen. Maar doe eens iets anders voor meer creativiteit! Hierdoor verandert je mindset en zullen ook leerlingen meer openstaan voor nieuwe ideeën.

2. Doe iets fysieks

De hele dag stil zitten is voor niemand goed, en toch zitten zowel docenten als leerlingen het grootste gedeelte van een normale schooldag. Waarom niet iets fysieks doen om de creativiteit te bevorderen? Schuif de tafels eens aan de kant en laat leerlingen staand brainstormen, maak een wandeling, doe wat ‘ijsbrekers’, maar in ieder geval… beweeg!

3. Daag jezelf (en je leerlingen) uit

Routine is veilig, daarom zoeken mensen dit vaak op. Naast het veranderen van routine, zijn er ook altijd dingen die je niet doet omdat deze te moeilijk zijn. Flipping the Classroom al eens geprobeerd? Samenwerkend leren? Leer zelf iets nieuws en probeer het in te zetten in de les. Zo komt er vanzelf meer ruimte voor meer creativiteit in de klas.

image_pdfDownload artikel
Michiel Lucassen

Michiel Lucassen

Docent, onderwijsontwerper & maker. Altijd veel ideeën, en op zoek naar de verbinding tussen leren, creativiteit en technologie. Onderwijs kan altijd beter, maar mag ook zeker leuker! Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs.

1 reactie

  • Ik mis creativiteit: op de lagere school: na elk half uur leren minstens 10 minuten: bewegen, spelletjes met raadsels, tafels, woorden spellen, maar vooral zingen!! Dat hoor en zie ik niet meer; een onderwijzer die daarbij nog een muziekinstrument bespeelt is schaars!!

    Op de middelbare school: vooral muziek, knutselen..creativiteit en nogeens creativiteit… waarom zijn de leraren dat vergeten: ja..we moeten ons aan het boek houden???

    Talen leren middels liedjes en spelletjes; boeken lezen? weinig of niet.
    Spiekbriefjes laten maken!! Schrijven en nogeens laten schrijven!!

💡 Onze diensten

Wil je hiermee aan de slag en kun je hulp gebruiken? Als docenten en onderwijskundigen helpen we graag. Bekijk hier ons aanbod:

Ga naar →

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen in onze nieuwsbrief?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!