Vernieuwenderwijs

3 Tips voor meer creativiteit in je les

‘Creativiteit’ is misschien wel het hipste woord in het onderwijs, op dit moment. Maar hoe gebruik je dit? Hoe zorg je dat je lessen creatiever zijn en leerlingen creatiever worden? Hier 3 tips om je les creatiever te maken:

1. Doe iets anders

Mensen zijn echt gewoonte-dieren. Ook in je les zul je zien dat je veel dingen al jaren hetzelfde doet, en van leerlingen verwacht dat zij dit ook doen. Maar doe eens iets anders voor meer creativiteit! Hierdoor verandert je mindset en zullen ook leerlingen meer openstaan voor nieuwe ideeën.

2. Doe iets fysieks

De hele dag stil zitten is voor niemand goed, en toch zitten zowel docenten als leerlingen het grootste gedeelte van een normale schooldag. Waarom niet iets fysieks doen om de creativiteit te bevorderen? Schuif de tafels eens aan de kant en laat leerlingen staand brainstormen, maak een wandeling, doe wat ‘ijsbrekers’, maar in ieder geval… beweeg!

3. Daag jezelf (en je leerlingen) uit

Routine is veilig, daarom zoeken mensen dit vaak op. Naast het veranderen van routine, zijn er ook altijd dingen die je niet doet omdat deze te moeilijk zijn. Flipping the Classroom al eens geprobeerd? Samenwerkend leren? Leer zelf iets nieuws en probeer het in te zetten in de les. Zo komt er vanzelf meer ruimte voor meer creativiteit in de klas.

Michiel Lucassen

Michiel Lucassen

Docent, alumnus master leren en innoveren, maar bovenal een enthousiaste en gedreven leraar met veel ideeën over hoe onderwijs beter, leuker en mooier kan. Veel bezig met en praat graag over makersonderwijs, creativiteit, 21st century skills en onderwijs voor de toekomst. Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs.

Reageer

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

✏️ Artikel plaatsen

Ook een artikel plaatsen op Vernieuwenderwijs? Maak dan je eigen account aan:

Registreren →

📧 Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met onze nieuwste artikelen én interessante linkjes.

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

💡 Meer weten?

Als docenten en onderwijskundigen bieden we actieve workshops, inspirerende lezingen en innovatietrajecten. Bekijk onze diensten voor meer informatie!

Ga naar →