Vernieuwenderwijs

3 leuke, leerzame spellen voor in de klas

foto: Mischa Haller (lisahu.nl)

Door te spelen kun je leren: het is de manier waarop wij van nature de wereld om ons heen leren kennen. Als leerlingen ouder worden lijken we minder spelletjes met hen te spelen. Een gemiste kans, want door spellen te spelen kun je veel leren! Eén voorbeeld waarbij spellen goed kunnen helpen, is bij burgerschap. In dit artikel 3 spellen die leuk én leerzaam zijn.

Nomizo


Nimozo staat voor ‘ik denk’ (Grieks). Dit filosofie spel, volgens de makers geschikt voor jong en oud, bevat 175 verrassende vragen rondom zeven thema’s, waaronder Leven & Dood, Liefde & Vriendschap, Goed & Kwaad en Natuur & Technologie. Het spel daagt je uit om na te denken en te filosoferen. Het spel zorgt voor interessante en vaak hilarische filosofische gesprekken. En ook het toeval speelt een belangrijke rol. Met scherpzinnigheid, helderheid en persoonlijke voorbeelden overtuig je je medespelers van jouw standpunt. Iedereen heeft gelijke kansen om genoeg fiches te bemachtigen en het spel te winnen. Een interessant spel om eens te bekijken! Meer informatie over het spel vind je hier.

Demos


Demos is een succesvol crouwdfunding project van de Radboud Universiteit (Nijmegen). Het is een discussiespel, wat met name geschikt is voor maatschappelijke vakken. Leerlingen discussiëren vanuit een gegeven rol (bv. een jonge agent, een ervaren arts of werkloos iemand) over een breed scala aan maatschappelijke thema’s. Moeten de grenzen open? Krijgt de politie meer bevoegdheden? Bij het spelen van Demos leren spelers hoe bij dit soort vraagstukken het algemene en persoonlijke belang kunnen botsen, maar ook hoe verschillende vormen van democratie (bijvoorbeeld een directe democratie of een representatieve democratie ) een andere uitkomst kunnen opleveren. Het spel is breed inzetbaar: ‘Het spel is op verschillende niveaus te spelen en daardoor geschikt voor alle leeftijden. Ook kan het overal gespeeld worden, zowel thuis als in de klas.’ zegt politiek filosoof Stefan Schevelier, één van de ontwikkelaars. Meer informatie over het spel vind je hier.

Terra Nova


Terra Nova is een spel en discussietool om lastige maatschappelijke thema’s naar de belevingswereld van kinderen te brengen. Aan de hand van een verhaallijn op een onbewoond eiland discussiëren kinderen over hun ideale samenleving. Tijdens hun avontuur zoeken kinderen in teams samen naar creatieve oplossingen voor morele dilemma’s. Hier maken ze kennis met omgaan met de mening van een ander en het belang van samenwerken om verder te komen. Na de concrete ervaringen tijdens de spelfase wordt er klassikaal gereflecteerd: de problemen die de kinderen op het eiland tegenkwamen worden gekoppeld aan de realiteit. Als afsluiting van een reeks thema’s bekijken de kinderen welke waarden het meeste voorkomen en nemen het heft in handen om hier in hun eigen omgeving iets voor te organiseren. Het spel is momenteel in productie en zal rond de zomer beschikbaar zijn. Meer informatie over het spel vind je hier.

De bovenstaande spellen zijn met name gericht op de maatschappelijke vakken, maar uiteraard kunnen spellen ook nuttig zijn voor andere vakken. Ben je bekend met leuke, leerzame spellen in de klas? Deel dat dan gerust via een reactie onderaan dit artikel!

Lees alles over game in het onderwijs op deze themapagina.

Meer lezen over het nut van didactische spellen kun je hier.

Tip! Naast het spelen van spellen met leerlingen, kan het ook erg leerzaam en leuk zijn om leerlingen zélf een spel te laten bedenken, maken en spelen.

Wessel Peeters

Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs en onderwijskundige bij Buurtcollege Agora Maas en Peel. Daarvoor enkele jaren onderwijskundige in het HBO en negen jaar docent Maatschappijleer en Geschiedenis op het Vmbo en Havo. Praat graag over en is graag bezig met: didactiek, curriculumontwerp, toetsing, leren leren en veranderkunde. Actieve ontwikkelaar, onderzoeker en spreker.

5 reacties

Geef een reactie

💡 Onze diensten

Wil je hiermee aan de slag en kun je hulp gebruiken? Als docenten en onderwijskundigen helpen we graag. Bekijk hier ons aanbod:

Ga naar →

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen in onze nieuwsbrief?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!