Vernieuwenderwijs

3 interessante Nederlandse onderwijs startups

Er zijn momenteel veel ontwikkelingen gaande in het onderwijs. Gepersonaliseerd leren wordt steeds belangrijker en daaraan gekoppeld worden concepten als gamification en flipping the classroom, maar ook de 21ste eeuwse vaardigheden en MakerEd, steeds meer onderdeel van het bestaande curriculum. Er ontstaan veel leuke ideeën en de bekende uitgeverijen zijn druk bezig om mee te gaan met al deze ontwikkelingen. Onbekender, en soms nog veel interessanter, zijn de relatief kleine bedrijven die mee doen met de onderwijsontwikkelingen: zij zijn vaak in staat om goed innovatief maatwerk te leveren, wat erg interessant kan zijn voor je school!   

De onderstaande bedrijven zijn niet per definitie startups, maar wel relatief nieuw, onbekend en bovenal: interessant!

Simulise

1. Simulise

Simulise is een op WordPress gebaseerd portfolio-platform dat onder anderen gebruik van Gamification en de 21st Century Skills om leerlingen te motiveren om hun talenten, al dan niet met behulp van social media, te ontdekken en profileren. Het is echter meer dan dat: leerlingen kunnen via dit platform ook werkgroepen aanmaken waarmee zij bestanden kunnen uitwisselen en kunnen communiceren. Ook kunnen leerlingen een blog bijhouden, elkaar van feedback voorzien, doelen stellen om aan te werken, badges verdienen en zo zijn er nog wat interessante opties – dit alles zit verwerkt in een (simpele versie van) SCRUM. Kortom: een érg interessant platform om een een demo account op aan te vragen!

Learnbeat

2. Learnbeat

Learnbeat is de Blendle van de onderwijsmethodes: het stelt je in staat om theorie, opgaven, toetsen en presentaties van diverse uitgeverijen te combineren in één digitale leeromgeving waar je ook meteen de resultaten kunt invoeren. Het betreft volgens ons zodoende een nieuw soort elektronische leeromgeving (ELO). Met learnbeat kun je concreter uitgelegd een digitale lessenserie opzetten: je zet uitleg (presentaties, leertekst) en opdrachten klaar die leerling kunnen maken dan wel inleveren en kunt deze meteen beoordelen. Dit is vergelijkbaar met bekende ELO’s als Magister, ItsLearning en Edmodo – maar het grote verschil is dat learnbeat een breed scala aan lesmateriaal heeft en je zo de mogelijkheid geeft om met alle puzzelstukjes één eigen puzzel te maken. Learnbeat is ook voor de iPad te verkrijgen.

Schoolpoort

3. Schoolpoort

Schoolpoort is een talentportfolio dat nog volop in ontwikkeling is. Het bestaat op het moment van schrijven onder andere uit een informatieportfolio (gezin, medisch, diploma’s e.d.), leerportfolio (skills, cijfers, planning), presentatieportfolio (tekeningen, documenten, werkstukken) en analyseportfolio (CITO, cijfers, benchmark). Het is dus één systeem waarmee schoolpoort wilt ondersteunen bij het verwezenlijken van gepersonaliseerd leren. Momenteel bestaat de samenwerking van het platform uit 25 scholen en om de ontwikkeling voort te zetten is het bedrijf op zoek naar meer scholen die willen mee denken: co-creatie, zoals zij het omschrijven. Ook de 21st Century Skills krijgen de aandacht in dit platform. Kortom: een zeer uitgebreid platform met veel mogelijkheden dat nog volop in ontwikkeling is.

Uiteraard zijn er nog veel meer interessante kleine bedrijven die bezig zijn om in te spelen op de onderwijsontwikkelingen. Ken jij een bedrijf dat absoluut de moeite waard is om eens te bekijken? Laat het ons dan gerust weten door een reactie achter te laten!

Wessel Peeters

Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs en onderwijskundige bij Buurtcollege Agora Maas en Peel. Daarvoor enkele jaren onderwijskundige in het HBO en negen jaar docent Maatschappijleer en Geschiedenis op het Vmbo en Havo. Praat graag over en is graag bezig met: didactiek, curriculumontwerp, toetsing, leren leren en veranderkunde. Actieve ontwikkelaar, onderzoeker en spreker.

1 reactie

Geef een reactie

💡 Onze diensten

Wil je hiermee aan de slag en kun je hulp gebruiken? Als docenten en onderwijskundigen helpen we graag. Bekijk hier ons aanbod:

Ga naar →

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen in onze nieuwsbrief?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!