Vernieuwenderwijs

16 Personalities: wat voor persoonlijkheidstype ben jij?

Ben jij een debater? protagonist? of juist meer een avonturier? De 16Personalitiestest helpt je te ontdekken waarom  je doet wat je doet, wat je valkuilen en sterkte punten zijn en wat jou kan laten groeien. Een mooie test voor zelfreflectie en effectievere samenwerking. De test is leuk om te doen en soms zo accuraat, dat het “een beetje eng is”. Wat is het precies? En hoe werkt het? Dat lees je in dit artikel.

16 Personalitiestest

De 16 Personalitiestest is een gratis online, leuk vormgegeven, Nederlandstalige test die bestaat uit 60 stellingen, waarbij je per stelling op een likertschaal van 7 kan aangeven in hoeverre je jezelf erin herkent. Hierover doe je zo’n 10 minuten. Vervolgens krijg je op basis van je antwoorden te zien welk persoonlijkheidstype jij bent. Hierbij staat dan een uitgebreide omschrijving, die toch wel behoorlijk herkenbaar is, zo hebben wij ondervonden! Daarnaast staat er ook aangegeven hoe sterk bepaalde eigenschappen naar voren komen, zoals hoe extravert, assertief of intuïtief je bent – dit laatste kun je zien als de meer persoonlijke invulling van je persoonlijkheidstype. Ook leuk: je kan zien welke bekende personen dit persoonlijkheidstype hebben.

Vervolgens kun je over diverse dingen lezen, zoals je sterke en zwakke punten, je vriendschappen en je loopbaan. Het persoonlijkheidstype kan je zo inzicht geven in je gedrag en aanknopingspunten bieden om mee aan de slag te aan. Als je een gratis account aanmaakt kun je ten alle tijden terug naar de uitslag van de test. Kies je voor een premium account (eenmalig $32.99) dan krijg je toegang tot een handboek van 140+ pagina’s (Engelstalig), passend bij jou persoonlijkheidstype. In dit handboek vind je onderzoeken, tips, tools etc., die jou kunnen helpen op gebieden als persoonlijke groei, relaties, het ouderschap en professionele ontwikkeling.

De theorie achter de test

Bij ieder persoonlijkheidstype worden afkorting genoemd, zoals ENFJ (zie afbeelding hierboven). Deze refereren aan de theorieën achter de test. De test is gebaseerd op twee theorieën: de kern van de test bestaat uit de psychologische types van psycholoog Carl Gustav Jung, die met name bekend is door de benoeming van introverte en extraverte types. Uit deze theorie komt oa. ook naar voren in hoeverre je meer oordeelt of waarneemt in dagelijkse situaties. De tweede theorie achter de test is de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) van Katharine Cook Briggs, een docent die de test van Carl Gustav Jung heeft vertaald naar makkelijker te begrijpen persoonlijkheden. Zo ontwikkelde zij ook de afkortingen van 4 letters:

Myers Briggs Types (klik om te vergroten)

 

De 16 Personalitiestest maakt gebruikt van de afkortingen van Briggs haar test, maar voegt hier een 5e letter aan toe (ENFJ-A / ENFJ-T), wat staat voor een 5e eigenschap: je persoonlijkheid. Hierbij maken zij  gebruik van een meer moderne theorie: de Big Five (persoonlijkheidsdimensies).

Er zijn dus verschillende theorieën gebruikt bij het samenstellen van deze test. Soms kan dit verkeerd uitpakken (niet alles is immers de combineren), maar gezien hoe accuraat deze test lijkt te zijn, is het in dit geval een slimme keuze geweest. Meer over de theorieën achter de test kun je hier lezen.

Toepassing van de test

Je kan de test op verschillende manieren gebruiken. Allereerst kan het een handig reflectiemiddel zijn voor jezelf: zo kan het je inzicht geven in je sterke en zwakke punten of aanknopingspunten geven om bijvoorbeeld aan je loopbaan te werken. Een andere manier waarop je de test kan gebruiken, is door deze te laten invulling door collega’s waar je veel mee samenwerkt, een projectgroep of juist leerlingen die gaan samenwerken (waarbij dan mogelijk wel wat hulp nodig is, door gebruik van lastige woorden): op basis van de uitslagen kan dan door de groep worden bekeken hoe de taken kunnen worden verdeeld; wie neemt welke rol op zich bij het project? Of je zou bijvoorbeeld met je vakgroep kunnen bespreken hoe jullie samenwerken en hoe dat zich verhoudt tot de uitslag van de test.

De gratis test(uitslag) geeft daarvoor al erg veel informatie: heldere omschrijvingen met enkele tips en tools. Wil je meer, dan kun je dus een premium account kopen ($32.99), waarbij je ook de mogelijkheid hebt in één keer toegang te krijgen tot alle handboeken ($149).

Buiten de bovenstaande toepassing van de rest, is deze ook gewoon erg leuk om te maken… welk persoonlijkheidstype ben jij?

https://www.16personalities.com/nl

 

Met dank aan lezer Bart Snippert voor de tip!

Wessel Peeters

Wessel Peeters

Onderwijskundige, voorheen docent maatschappijleer en loopbaanbegeleiding, alumnus master leren en innoveren. Actief bezig met onderwijsinnovatie door te onderzoeken, bloggen en lezingen en workshops verzorgen over formatief evalueren, hersenen & leren, gamification, digitale tools en het werken vanuit de kerndoelen.

1 reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons

Makkelijk op de hoogte blijven van onze activiteiten? Volg ons op social media of via onze RSS feed!

✏️ Artikel plaatsen

Wil je ook een artikel plaatsen op Vernieuwenderwijs? Maak je eigen account aan, waarmee je artikelen kan maken, indienen en beheren.

Registreren

✉️ Nieuwsbrief

Volg ons

Makkelijk op de hoogte blijven van onze activiteiten? Volg ons op social media of via onze RSS feed!