Vernieuwenderwijs

10 tips om te leren (poster)

We weten de laatste jaren steeds meer over het brein en leren en dus ook steeds beter op welke manier je bijvoorbeeld voor een toets kan leren. Deze kennis is handig om te hebben en te delen met je leerlingen: op die manier kun je hen leren te leren. Om daarbij te helpen vind je in dit artikel een poster met 10 leertips die goed aansluiten bij de praktijk en dus voor leerlingen makkelijk zijn toe te passen.

Brein en leren

In gesprekken met leerlingen bemerken wij dat leerlingen en studenten vaak dezelfde leerstrategieën toepassen die niet werken, iets wat ook uit onderzoek naar voren komt. Een voorbeeld daarvan is het steeds opnieuw lezen van de tekst (het voelt goed, maar levert weinig op). Daarnaast geven leerlingen ook vaak aan dat ze prima kunnen appen tussen het leren door, zonder te beseffen hoe sterk ze dat uit de concentratie haalt: een appje sturen kan je al snel 2 minuten minder effectief laten leren. We bemerken dat het bespreken van kennis rondom het brein en leren helpt om leerlingen inzicht te geven in wat bijvoorbeeld (niet) werkt bij het leren voor een toets. Om daarbij te helpen vind je hieronder een poster met 10 leertips die volgens ons goed aansluiten bij de dagelijkse praktijk en makkelijk zijn toe te passen. De poster is te downloaden in het formaat A3 (hoge resolutie, kan ook op A2) en gemaakt om te worden opgehangen in lokalen, docentenkamers of andere ruimtes waar mensen er wat aan hebben.

Poster: 10 tips om te leren

Download (A2/A3)

 

Leer.tips

De leertips op de poster zijn afkomstig van onze website leer.tips. Deze website is gemaakt om te helpen bij het leren en bevat tips voor leerlingen, studenten, ouders, docenten en andere professionals rondom het brein en leren. Alle informatie op de website is gebaseerd op onderzoek en voorzien van een bronvermelding. Deze website is de afgelopen weken herzien en bevat nu naast leertips, leerstrategieën, docententips en leertheorieën, ook handige boeken rondom het brein en leren, breinfeiten én downloads die de komende weken verder worden aangevuld. Ook is er een nieuwe homepage gemaakt, waardoor de website hopelijk weer wat mooier en duidelijker is geworden.

Mis je bepaalde tips op de website? Heb je aanvullingen? Laat het ons gerust weten! Meer handige downloads kun je vinden op deze pagina.

Veel plezier met de poster!

Wessel Peeters

Wessel Peeters

Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs en onderwijskundige bij Buurtcollege Agora Maas en Peel. Daarvoor enkele jaren onderwijskundige in het HBO en negen jaar docent Maatschappijleer en Geschiedenis op het Vmbo en Havo. Praat graag over en is graag bezig met: didactiek, curriculumontwerp, toetsing, leren leren en veranderkunde. Actieve ontwikkelaar, onderzoeker en spreker.

Reageer

Geef een reactie

💡 Onze diensten

Wil je hiermee aan de slag en kun je hulp gebruiken? Als docenten en onderwijskundigen helpen we graag. Bekijk hier ons aanbod:

Ga naar →

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen in onze nieuwsbrief?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!