Vernieuwenderwijs

10 tips bij het lesgeven (poster)

We weten de laatste jaren steeds meer over het brein en leren en dus ook steeds beter op welke manier je bijvoorbeeld voor een toets kan leren. Deze kennis is handig om te hebben en toe te passen in de lessen, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. Om te helpen bij het concreet maken van de inzichten, vind je in dit artikel een poster 10 concrete tips voor bij het lesgeven.

Brein en leren in de klas

Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat docenten graag kennis van cognitieve psychologie willen toepassen in hun lessen, maar vaak niet weten waar ze deze kennis kunnen vinden of hoe ze dit dan moeten vertalen naar de les. De inzichten zijn vaak abstract (ver van de realiteit), ingewikkeld of onderzoeken spreken elkaar tegen. Zo is er bijvoorbeeld lang gesproken over het belang van leerstijlen terwijl deze niet bestaan (zoals er nu bijvoorbeeld soms gesimplificeerd wordt gesproken over de growth en fixed mindset) en lijkt er steeds meer aandacht te komen voor het geven van keuzes, terwijl zelfsturing voor leerlingen en studenten ontzettend lastig is. We bemerken dat gesprekken met collega’s over het brein en leren helpen om docenten te laten inzien wat werkt én hoe eenvoudig het soms kan zijn om deze kennis toe te passen. Om te helpen deze inzichten te verspreiden vind je hieronder een poster met 10 tips die volgens ons goed aansluiten bij de dagelijkse praktijk en makkelijk zijn toe te passen. De poster is te downloaden in het formaat A2 (hoge resolutie, kan ook op A3) en gemaakt om te worden opgehangen in lokalen, docentenkamers of andere ruimtes waar mensen er wat aan hebben.

Poster: 10 tips bij het lesgeven

Download (A2/A3)

 

Leer.tips

De tips op de poster zijn afkomstig van onze website leer.tips. Deze website is gemaakt om te helpen bij het leren en bevat tips voor leerlingen, studenten, ouders, docenten en andere professionals rondom het brein en leren. Alle informatie op de website is gebaseerd op onderzoek en voorzien van een bronvermelding. Deze website is de afgelopen weken herzien en bevat nu naast leertips, leerstrategieën, docententips en leertheorieën, ook handige boeken rondom het brein en leren, breinfeiten én downloads die de komende weken verder worden aangevuld. Ook is er een nieuwe homepage gemaakt, waardoor de website hopelijk weer wat mooier en duidelijker is geworden.

Mis je bepaalde tips op de website? Heb je aanvullingen? Laat het ons gerust weten! Meer handige downloads kun je vinden op deze pagina.

Veel plezier met de poster!

 

Wessel Peeters

Wessel Peeters

Onderwijskundige bij de Pabo en toegepaste psychologie, docent maatschappijleer en coördinator in het voortgezet onderwijs. Alumnus master leren en innoveren. Veel bezig met en praat graag over curriculumontwikkeling, leerstrategieën, leermythes, effectieve didactiek en leernetwerken. Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs.

2 reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

✏️ Artikel plaatsen

Ook een artikel plaatsen op Vernieuwenderwijs? Maak dan je eigen account aan:

Registreren →

📧 Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met onze nieuwste artikelen én interessante linkjes.

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

💡 Meer weten?

Als docenten en onderwijskundigen bieden we actieve workshops, inspirerende lezingen en innovatietrajecten. Bekijk onze diensten voor meer informatie!

Ga naar →